Bigos cygański z tradycyjnym bigosem nie ma nic wspólnego, gdyż są to klopsiki w słodko-kwaśnym sosie z pieczarkami, papryką i ogórkami konserwowymi. Danie jest bardzo smaczne, zwłaszcza podane z ryżem. W sam raz na szybki rodzinny obiad.

Składniki na Bigos cygański:

Składniki na klopsiki:

  • 250 g mięsa mielonego (wieprzowego)
  • jajko
  • około 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory (przyprawa)

 

Składniki na bigos:

  • 250 g pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 5-6 kawałków papryki konserwowej
  • 4-5 ogórki konserwowe
  • pół szklanki ketchupu (najlepiej bez konserwantów, ewentualnie około 150 g przecieru pomidorowego)
  • pół szklanki wody
  • pół łyżeczki cukru
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie

Przygotowujemy klopsiki. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie mieszamy, jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażymy na oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka. Oba składniki podsmażamy (może być na tej samej patelni co wcześniej klopsiki). Papryki konserwową odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w plasterki. Ogórki i paprykę dodajemy na patelnię. Wlewamy ketchup wymieszany z wodą i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut, aż sos się częściowo zredukuje. Po tym czasie na patelnię przekładamy klopsiki i potrawę dusimy jeszcze 2-3 minuty.

Bigos cygański

Zobacz inne przepisy na bigos:

Bigos Z Kiszonej Kapusty

Bigos Ze Słodkiej I Kiszonej Kapusty

Bigos Z Młodej Kapusty Z Papryką

Lekki Bigos (240 Kcal)

Bigos Z Cukinii

Bigos Z Pieczarek

Emilia

View Comments

  • robie dość czesto i bardzo lubie to danie...zwlaszcza na drugi dzień..;)))

  • Pyszny, zrobiłam wczoraj i mąż wyjadał wieczorem zimny z garnka a dziś przesłał mi smsa, że ciepły rewelacja.
    Dzięki za przepis

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago