Muffinki z polewą czekoladową robi się błyskawicznie i nie wymagają żadnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy osobno połączyć ze sobą składniki mokre i suche, następnie wszystko razem wymieszać łyżką, nałożyć do formy i piec w piekarniku przez niecałe pół godziny. Świetnie sprawdzą się do popołudniowej kawy, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Są mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Przypadną do gustu wszystkim wielbicielom czekolady.
Składniki na muffinki z polewą czekoladową (12 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500 (260 g)
- 0,5 szklanki cukru (100 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szklanka mleka (220 ml)
- 0,5 szklanki oleju (110 ml)
- łyżeczka aromatu migdałowego
- łyżka kakao
- 12 ulubionych pralinek (opcjonalnie)
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady (dałam z kawałkami orzechów)
- łyżeczka kakao
- 4-5 łyżek mleka
Przygotowanie
Suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao przekładamy do jednej miski i mieszamy. Jajka, mleko, aromat i olej wkładamy do drugiej miski i mieszamy za pomocą trzepaczki do ubijania przez 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Suche składniki przekładamy do mokrych i mieszamy łyżką przez chwilę – do połączenia się składników.
Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wkładamy papilotki. Wgłębienia napełniamy ciastem do około 2/3 wysokości. Do środka każdej muffinki wciskamy pralinkę.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 25 minut. Muffiny wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i kakao. Mieszamy w czasie podgrzewania, aż powstanie jednolita polewa. Polewę grubą warstwą rozsmarowujemy na wierzchu wystudzonych muffinek.
Zobacz inne przepisy na szybkie smakołyki do kawy:
Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis
Amoniaczki – przepis na domowe ciasteczka
Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką
Szybkie ciasto czekoladowe
Zostaw odpowiedź