Muffinki z polewą czekoladową

Kolejna wariacja na temat muffinów 😉

Składniki:

Muffinki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • dżem truskawkowy

Polewa:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie
Mieszamy oddzielnie składniki suche (mąka, cukier,proszek do pieczenia) i mokre (jajka, mleko, olej, aromat). Następnie łączymy je i mieszamy. Ciasto nie musimy długo mieszać, może być „grudkowate”. Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wkładamy papilotki. Wgłębienia napełniamy ciastem do 1/3 wysokości, następnie nakładamy trochę dżemu i znowu ciasto, do 2/3 wysokości.. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie robimy polewę. Wszystkie składniki roztapiamy w garnuszku i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Po ostygnięciu muffinek nakładamy polewę.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: