Muffinki z polewą czekoladową – szybkie słodkości do kawy
Muffinki z polewą czekoladową robi się błyskawicznie i nie wymagają żadnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy osobno połączyć ze sobą składniki mokre i suche, następnie wszystko razem wymieszać łyżką, nałożyć do formy i piec w piekarniku przez niecałe pół godziny. Świetnie sprawdzą się do popołudniowej kawy, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Są mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Przypadną do gustu wszystkim wielbicielom czekolady.
Polewa czekoladowa:
Suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao przekładamy do jednej miski i mieszamy. Jajka, mleko, aromat i olej wkładamy do drugiej miski i mieszamy za pomocą trzepaczki do ubijania przez 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Suche składniki przekładamy do mokrych i mieszamy łyżką przez chwilę – do połączenia się składników.
Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wkładamy papilotki. Wgłębienia napełniamy ciastem do około 2/3 wysokości. Do środka każdej muffinki wciskamy pralinkę.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 25 minut. Muffiny wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i kakao. Mieszamy w czasie podgrzewania, aż powstanie jednolita polewa. Polewę grubą warstwą rozsmarowujemy na wierzchu wystudzonych muffinek.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…