Surówka do obiadu z sałatą, marchewką i ogórkiem to bardzo smaczny, lekki i zdrowy dodatek do dań z mięsa czy ryb, który można zrobić w 10 minut. Składniki surówki są łatwo dostępne praktycznie przez cały rok i stanowią dobre źródło witamin i mikroelementów, a olej lniany jest także bogaty w kwasy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a występują tylko w rybach morskich, owocach morza, orzechach włoskich i olejach roślinnych: oliwie z oliwek tłoczonej na zimno, nierafinowanym oleju rzepakowym, a szczególnie w tłoczonym na zimno oleju lnianym.
Składniki na surówkę do obiadu:
-
- główka sałaty lodowej
-
- średniej wielkości marchew
-
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone
-
- pęczek szczypiorku
-
- 3 łyżki oleju lnianego (może też być rzepakowy lub oliwa z oliwek)
-
- łyżka octu (dałam ryżowy)
-
- łyżka miodu
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Sałatkę lodową siekamy (najlepiej plastikowym) nożem na drobne kawałki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Szczypior drobno siekamy. Olej, ocet, miód i przyprawy mieszamy ze sobą. Sałatę i resztę warzyw przekładamy do miski, polewamy sosem i mieszamy dokładnie.
Zobacz inne przepisy na surówki do obiadu z sałatą:
Surówka kopenhaska
Surówka z sałaty i pomarańczy
Surówka z sałaty i ogórka – szybka i smaczna
Surówka z nowalijek
Zostaw odpowiedź