Surówka do obiadu z sałatą, marchewką i ogórkiem

Surówka do obiadu z sałatą, marchewką i ogórkiem
Surówka do obiadu z sałatą, marchewką i ogórkiem

Surówka do obiadu z sałatą, marchewką i ogórkiem to bardzo smaczny, lekki i zdrowy dodatek do dań z mięsa czy ryb, który można zrobić w 10 minut.  Składniki surówki są łatwo dostępne praktycznie przez cały rok i stanowią dobre źródło witamin i mikroelementów, a olej lniany jest także bogaty w kwasy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a występują tylko w rybach morskich, owocach morza, orzechach włoskich i olejach roślinnych: oliwie z oliwek tłoczonej na zimno, nierafinowanym oleju rzepakowym, a szczególnie w tłoczonym na zimno oleju lnianym.

 

Składniki na surówkę do obiadu:

    • główka sałaty lodowej
    • średniej wielkości marchew
    • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
    • pęczek szczypiorku
    • 3 łyżki oleju lnianego (może też być rzepakowy lub oliwa z oliwek)
    • łyżka octu (dałam ryżowy)
    • łyżka miodu
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Sałatkę lodową siekamy (najlepiej plastikowym) nożem na drobne kawałki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Szczypior drobno siekamy. Olej, ocet, miód i przyprawy mieszamy ze sobą. Sałatę i resztę warzyw przekładamy do miski, polewamy sosem i mieszamy dokładnie.

Surówka do obiadu z sałatą, marchewką i ogórkiem
Surówka do obiadu z sałatą, marchewką i ogórkiem

Zobacz inne przepisy na surówki do obiadu z sałatą:

Surówka kopenhaska

Surówka z sałaty i pomarańczy

Surówka z sałaty i ogórka – szybka i smaczna

Surówka z nowalijek