Surówka do obiadu z sałatą, marchewką i ogórkiem
Surówka do obiadu z sałatą, marchewką i ogórkiem to bardzo smaczny, lekki i zdrowy dodatek do dań z mięsa czy ryb, który można zrobić w 10 minut. Składniki surówki są łatwo dostępne praktycznie przez cały rok i stanowią dobre źródło witamin i mikroelementów, a olej lniany jest także bogaty w kwasy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a występują tylko w rybach morskich, owocach morza, orzechach włoskich i olejach roślinnych: oliwie z oliwek tłoczonej na zimno, nierafinowanym oleju rzepakowym, a szczególnie w tłoczonym na zimno oleju lnianym.
Sałatkę lodową siekamy (najlepiej plastikowym) nożem na drobne kawałki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Szczypior drobno siekamy. Olej, ocet, miód i przyprawy mieszamy ze sobą. Sałatę i resztę warzyw przekładamy do miski, polewamy sosem i mieszamy dokładnie.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…