Wątróbka w tym sosie śmietanowo-musztardowym ma specyficzny, bardzo dobry smak. Idealna na obiad z ziemniakami i ogórkami kiszonymi.
Składniki:
- 1 łyżka mąki
- 0,5 szklanki bulionu (drobiowy)
- 2 łyżeczki musztardy
- 2/3 szklanki gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 500 g wątróbki drobiowej
- pieprz, sól
- olej
Przygotowanie
Wątróbkę obmywamy i kroimy na kawałki. Podsmażamy na oleju. Cebulę siekamy i podsmażamy osobno. Oprószamy ją mąką, a następnie wlewamy bulion, dodajemy przyprawy, mieszamy. Po zagotowaniu sosu dusimy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Mieszamy i ponownie gotujemy. Sosem polewamy wątróbkę.
Zostaw odpowiedź