Zupy

Zupa jarzynowa – przepis na domową zupę

Zupa jarzynowa to jeden z tych tradycyjnych polskich specjałów, których raczej nie doceniamy. A niesłusznie, gdyż taka zupa jest przepyszna i zdrowa, a do tego łatwa w przygotowaniu. Idealna na domowy obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje mi podana z chrupiącymi kajzerkami.

 

Składniki na zupę jarzynową:

Bulion:

  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • mały por
  • 3 ząbki czosnku (nieobrane)
  • cebula
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól
  • zielenina: natka pietruszki, koper, liście selera, natka marchewki, liście pora (to, co macie pod ręką w zależności od pory roku)
  • 2 l wody

Zupa:

  • pół kalafiora
  • 2 marchewki (te z bulionu)
  • 5 średnich ziemniaków
  • szklanka fasolki szparagowej zielonej
  • szklanka groszku
  • łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy bulion warzywny. Jest to uniwersalny przepis, który możecie wykorzystać do dowolnej zupy. Jeśli macie już jakiś bulion lodówce albo zamrożony, to weźcie go około dwóch litrów i pomińcie ten krok.

Do garnka wlewamy 2 litry wody, obrane marchewki, pietruszkę, seler i por oraz opieczoną cebulę. Cebulę można opiec np. nad płomieniem gazowym. Ja ją obieram, przekrawam na pół i przypiekam na suchej patelni. Dodajemy także ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. W połowie gotowania do bulionu dodajemy zieleninę.

Kiedy bulion będzie gotowy, przelewamy go przez sito. Do klarownego bulionu dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki, ziemniaki i marchewki pokrojone w kostkę, fasolkę i groszek. Warzywa najlepiej użyć świeże, ale mrożone też się sprawdzą. Całość gotujemy około 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy zupę zdejmiemy z palnika, dodajemy do niej śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i mieszamy. Po wlaniu na talerz zupę można posypać koperkiem lub natką pietruszki.

Zupa Jarzynowa

Zobacz inne przepisy na tradycyjne polskie zupy:

Prosta Zalewajka Z Ziemniakami

Zupa Pomidorowa Na Skrzydełkach

Zupa Ziemniaczana – Kartoflanka

Zupa Ogórkowa Z Ryżem

Zupa Szczawiowa

Tradycyjna Zupa Fasolowa – Sprawdzony Przepis

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago