Pierś z kurczaka pod pierzynką to smaczne mięso drobiowe zapiekane z warzywami. Podałam je na obiad z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 cebule
- papryka czerwona
- marchewka
- 200 g żółtego sera
- 2 łyżki musztardy
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Przygotowanie
Piersi kroimy na kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem z obydwu storn. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cebule w raz z papryką podsmażamy na łyżce oliwy do zarumienienia się cebuli. Musztardą nacieramy jedną stronę mięsa. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Piersi kładziemy na blaszce, na posmarowaną musztardą stronę kładziemy przysmażoną cebulę z papryką, następnie startą marchewkę i całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku ok 30-35 min w temp 180 stopni.
Zostaw odpowiedź