Przekąski

Naleśniki z tuńczykiem zapiekane z serem żółtym

Naleśniki z tuńczykiem, porem i kukurydzą zapiekane z serem żółtym to pyszne danie na wyjątkowe okazje albo zwykły bezmięsny obiad. Jeśli lubicie tuńczyka i naleśniki, to takie połączenie smaków powinno wam przypaść do gustu.

 

Składniki na naleśniki z tuńczykiem (około 12 sztuk)

  • 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

 

Farsz:

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • por
  • 4 jajka
  • łyżka majonezu
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory

 

Dodatkowo: około 200 g sera żółtego

 

Przygotowanie

Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.

Przygotowujemy farsz. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Przestudzonego pora mieszamy z jajkami, odsączonym z zalewy i pokruszonym na małe kawałki tuńczykiem, odsączoną z zalewy kukurydzą, majonezem i przyprawami. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, aby powstała jednolita masa.

Na naleśniki nakładamy po sporej łyżce farszu i składamy w kwadraty czy zwijamy w rulon (jak nam wygodniej). Naleśniki układamy na blaszce i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy je w piekarniku przez ok 15 min w temp 180 C.

Naleśniki z tuńczykiem zapiekane z serem żółtym

 

Zobacz inne przepisy na dania z tuńczykiem z puszki:

Szybka Pasta Z Tuńczyka I Serka Wiejskiego

Sałatka Jajeczna Z Tuńczykiem I Kukurydzą

Rolada Szpinakowa Z Tuńczykiem

Szybka Sałatka Z Tuńczykiem

Zapiekanka Z Tuńczykiem

Jajka Faszerowane Tuńczykiem

Spaghetti Z Tuńczykiem

Emilia

View Comments

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago