Zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i jajek w sosie pomidorowym jest bardzo syta, pożywna i naprawdę smaczna. Będzie dobrym pomysłem na jednogarnkowy obiad, który wystarczy na dwa dni.
Składniki na zapiekankę z makaronu, mięsa mielonego i jajek (około 5-6 porcji):
-
- 300 g makaronu świderki, kolanka lub innego średniej wielkości
-
- 5-6 jajek
-
- średniej wielkości cebula
-
- ok. 250 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może być wieprzowe)
-
- 250 g pieczarek
-
- papryka czerwona
-
- 150 g żółtego sera
-
- 300 ml passaty pomidorowej
-
- 100 ml wody
-
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, oregano, cebula suszona, papryka ostra
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w paski. Ser żółty ścieramy na tarce. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy mięso mielone. Po kilki minutach dokładamy pieczarki, a na koniec podsmażamy paprykę. Całość zalewamy wodą i passatą pomidorową, przyprawiamy do smaku i dusimy 4-5 minut. Po tym czasie składniki z patelni mieszamy z makaronem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na makaron wbijamy jajka i posypujemy serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 20 minut.
Zobacz inne przepisy na zapiekanki makaronowe:
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Zapiekanka makaronowa z pulpetami
Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym
Makaronowa zapiekanka z warzywami
Makaronowa zapiekanka z kalafiorem w sosie serowym
Zostaw odpowiedź