Wszystkie Przepisy

Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację

Ryba z ananasem i papryką w lekko słodkim sosie z ketchupem to pomysł na smaczną przekąskę, którą można podać na kolacji we dwoje czy imprezie ze znajomymi. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a z pewnością zyska wielu zwolenników wśród wielbicieli ryb.

 

Składniki na rybę z ananasem:

    • 500 g filetów rybnych (ja użyłam dorsza)
    • duża cebula
    • mała papryka czerwona
    • mała papryka zielona
    • 5 plastrów ananasa z puszki
    • pół szklanki keczupu pikantnego
    • sok z połówki cytryny
    • pół szklanki syropu z puszki z ananasów (zamiast syropu można dodać wodę wymieszaną z 2 łyżkami miodu)
    • sól, pieprz, papryka ostra

 

Przygotowanie

Jeśli mamy zamrożoną rybę, najpierw rozmrażamy ją całkowicie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy ją na patelni z rozgrzaną łyżką oleju przez 2-3 minuty z każdej strony lub pieczemy w piekarniku zawiniętą w folię aluminiową lub papier do pieczenia przez 20 minut w 180 C. Rybę odstawiamy do wystudzenia, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Ananasa kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju podsmażamy najpierw przez 3-4 minuty cebulę, następnie dodajemy papryki i smażymy kolejne 3 minuty. Po tym czasie na patelnię dodajemy ananasa, ketchup wymieszamy z zalewą z ananasów, sok z cytryny i przyprawy. Całość dusimy jeszcze około 5 minut.

W misce lub na półmisku układamy najpierw warstwę warzyw z sosem, na nich kawałki ryby i kolejną warstwę warzyw. Danie odstawiamy do lodówki, w której można je przechowywać około 3-4 dni, ale można je również podać od razu po przygotowaniu.

Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację

Zobacz inne przepisy na przekąski na zimno z filetów rybnych:

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej

Ryba w zalewie słodko kwaśnej

Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal)

Sałatka z rybą smażoną w panierce i warzywami

Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba marynowana w occie

 

Emilia

View Comments

  • Nice article, thanks. Can you tell us about the first paragraph in more detail?

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Ciasto Sołtysa – kawowy deser, który zawsze się udaje

Ciasto Sołtysa to jeden z tych wypieków, które robią wrażenie już od pierwszego spojrzenia. Warstwy…

1 dzień ago

Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami – obiad w 25 minut

Szybki makaron chow mein z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na lekki, a jednocześnie…

5 dni ago

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…

2 tygodnie ago

Błyskawiczne bułki twarogowe z air fryera

Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…

2 tygodnie ago

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 tygodnie ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

3 tygodnie ago