Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację
Ryba z ananasem i papryką w lekko słodkim sosie z ketchupem to pomysł na smaczną przekąskę, którą można podać na kolacji we dwoje czy imprezie ze znajomymi. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a z pewnością zyska wielu zwolenników wśród wielbicieli ryb.
Jeśli mamy zamrożoną rybę, najpierw rozmrażamy ją całkowicie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obsypujemy solą i pieprzem. Smażymy ją na patelni z rozgrzaną łyżką oleju przez 2-3 minuty z każdej strony lub pieczemy w piekarniku zawiniętą w folię aluminiową lub papier do pieczenia przez 20 minut w 180 C. Rybę odstawiamy do wystudzenia, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Ananasa kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju podsmażamy najpierw przez 3-4 minuty cebulę, następnie dodajemy papryki i smażymy kolejne 3 minuty. Po tym czasie na patelnię dodajemy ananasa, ketchup wymieszamy z zalewą z ananasów, sok z cytryny i przyprawy. Całość dusimy jeszcze około 5 minut.
W misce lub na półmisku układamy najpierw warstwę warzyw z sosem, na nich kawałki ryby i kolejną warstwę warzyw. Danie odstawiamy do lodówki, w której można je przechowywać około 3-4 dni, ale można je również podać od razu po przygotowaniu.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Nice article, thanks. Can you tell us about the first paragraph in more detail?