Pierogi z kapustą i pieczarkami pieczone w piekarniku

Pyszna przekąska. Pierogi są smaczne zarówno na zimno, jak i ciepło.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 2,5 – 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, olej

Przygotowanie
Kapustę kilkakrotnie płuczemy, następnie gotujemy 20 minut w wodzie, po czym odcedzamy. Gdy lekko ostygnie kroimy ją na drobne kawałki. Pieczarki i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na patelni. Gdy składniki się lekko podduszą, dodajemy kapustę i przyprawy, dusimy kilka minut.
Zgniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wykrawamy krążki, które napełniamy farszem i lepimy pierogi. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy lekko olejem. Pieczemy w 180 stopniach aż będą zarumienione.

pierogi_pieczone