Pyszna przekąska. Pierogi są smaczne zarówno na zimno, jak i ciepło.
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 2,5 – 3 szklanki mąki pszennej
- szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 1/2 kg pieczarek
- 400 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- sól, pieprz, olej
Przygotowanie
Kapustę kilkakrotnie płuczemy, następnie gotujemy 20 minut w wodzie, po czym odcedzamy. Gdy lekko ostygnie kroimy ją na drobne kawałki. Pieczarki i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na patelni. Gdy składniki się lekko podduszą, dodajemy kapustę i przyprawy, dusimy kilka minut.
Zgniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wykrawamy krążki, które napełniamy farszem i lepimy pierogi. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy lekko olejem. Pieczemy w 180 stopniach aż będą zarumienione.
wyglądają tak smacznie, że pozwolę sobie zabrać przepis do mojej kuchni…pozdrawiam…