Sałatka z brukselką, pomidorami i rzodkiewkami – do obiadu lub na grilla
Sałatka z brukselką, pomidorami i rzodkiewkami to lekka, zdrowa i kolorowa sałatka idealna jako dodatek do obiadu, do pieczonych czy grillowanych mięs lub jako samodzielny posiłek, który można podać z grzankami. Jest szybka do zrobienia, smaczna i bogata w witaminy (C, kwas foliowy) oraz mikroelementy (żelazo, potas).
Brukselkę gotujemy na parze do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia, większe kapustki przekrawamy na pół. Rzodkiewki i gruszkę kroimy w niezbyt drobną kostkę, cebulę w piórka. Roszpunkę i pomidory myjemy i osuszamy. Olej lniany mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Polewamy olejem z sokiem z cytryny. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…