Pyszne danie popularne we Włoszech, takie smażone pierożki. Farsz można zrobić według własnych upodobań. Ja zrobiłam z pieczarkami i żółtym serem.
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
- ok 250 g pieczarek
- ok 150 g sera żółtego
Przygotowanie
Mleko i masło zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dodajemy mąkę i sól do smaku. Energicznie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie można zrobić farsz. Pieczarki obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy i przyprawiamy. Ser ścieramy na tarce. Schłodzone ciasto ugniatamy, aż będzie gładkie i jednolite. Rozwałkowujemy je podsypując mąką. Wycinamy kółka. Na nie nakładamy trochę pieczarek i sera i zlepiamy jak pierogi. Pierogi obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor.
Bardzo apetyczne, na zimno pewnie tez pyszne…
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Ile wychodzi pierożków z jednej porcji?
Około 9 dużych.