Dania główne

Zapiekanka z paluszkami rybnymi – pyszne danie na obiad

Zapiekanka z paluszkami rybnymi to wyjątkowo smaczny przepis na sycący obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się w piątek, jeśli macie tradycję niejedzenia mięsa w tym dniu. Zapiekanka jest może nieco pracochłonna, ale efekt końcowy wynagradza wszelki trud, gdyż jest tak smaczna, że nie można przestać jej jeść. Zasmakuje nawet największym niejadkom, które za rybami nie przepadają. Jeśli chcecie zaoszczędzić trochę czasu, możecie skorzystać z gotowych paluszków rybnych ze sklepu.

Składniki na zapiekankę z paluszkami rybnymi (4 porcje):

  • duża marchew
  • kalarepa
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 150 g pomidorów koktajlowych
  • 150 g sera żółtego
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek, rozmaryn

 

Paluszki rybne:

  • 800 g filetów rybnych (np. z dorsza
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Przygotowujemy paluszki rybne. Filety kroimy w poprzek na paski grubości około 3 cm. Oprószamy je solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Każdy pasek ryby obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Marchew, ziemniaki i kalarepę obieramy i kroimy w paski jak na frytki. Warzywa mieszamy ze sobą, skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, papryką wędzoną, tymiankiem i rozmarynem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 45 minut. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Ser żółty ścieramy na tarce.

Upieczone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nich układamy kawałki ryby, następnie cebulę. Całość posypujemy startym serem żółtym. Na wierzchu układamy pomidory koktajlowe. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż ser się roztopi.

Zapiekanka z paluszkami rybnymi – pyszne danie na obiad

Zobacz inne przepisy na nietypowe zapiekanki:

Zapiekanka z pieczywem i jajkami

Pulpety zapiekane na ryżu

Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym

Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad

Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad

 

Emilia

View Comments

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago