Dania główne

Zapiekanka z paluszkami rybnymi – pyszne danie na obiad

Zapiekanka z paluszkami rybnymi to wyjątkowo smaczny przepis na sycący obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się w piątek, jeśli macie tradycję niejedzenia mięsa w tym dniu. Zapiekanka jest może nieco pracochłonna, ale efekt końcowy wynagradza wszelki trud, gdyż jest tak smaczna, że nie można przestać jej jeść. Zasmakuje nawet największym niejadkom, które za rybami nie przepadają. Jeśli chcecie zaoszczędzić trochę czasu, możecie skorzystać z gotowych paluszków rybnych ze sklepu.

Składniki na zapiekankę z paluszkami rybnymi (4 porcje):

  • duża marchew
  • kalarepa
  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 150 g pomidorów koktajlowych
  • 150 g sera żółtego
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek, rozmaryn

 

Paluszki rybne:

  • 800 g filetów rybnych (np. z dorsza
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Przygotowujemy paluszki rybne. Filety kroimy w poprzek na paski grubości około 3 cm. Oprószamy je solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Każdy pasek ryby obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Marchew, ziemniaki i kalarepę obieramy i kroimy w paski jak na frytki. Warzywa mieszamy ze sobą, skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, papryką wędzoną, tymiankiem i rozmarynem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 45 minut. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Ser żółty ścieramy na tarce.

Upieczone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na nich układamy kawałki ryby, następnie cebulę. Całość posypujemy startym serem żółtym. Na wierzchu układamy pomidory koktajlowe. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż ser się roztopi.

Zapiekanka z paluszkami rybnymi – pyszne danie na obiad

Zobacz inne przepisy na nietypowe zapiekanki:

Zapiekanka z pieczywem i jajkami

Pulpety zapiekane na ryżu

Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym

Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad

Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad

 

Emilia

View Comments

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago