Penne z brokułem i mięsem mielonym – zapiekanka makaronowa z patelni
Penne z brokułem i mięsem mielonym to prosty przepis na szybki, smaczny i sycący obiad. Smakuje jak zapiekanka makaronowa, choć do jego przygotowania nie potrzeba używać piekarnika. Przepis można dowolnie modyfikować, np. zamiast mięsa mielonego, dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę lub wykorzystać inne warzywa, które akurat mamy pod ręką.
Penne gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie al dente. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski. Ser żółty ścieramy na tarce. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę przez 2-3 minuty, następnie dodajemy mięso i smażymy, aż lekko zbrązowieje. Na koniec dodajemy paprykę i smażymy jeszcze 3 minuty. Na patelnię dodajemy odcedzony makaron, brokuł, odsączoną z zalewy kukurydzę, połowę sera żółtego i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Wierzch potrawy posypujemy resztą sera żółtego. Patelnię nakrywamy pokrywką i całość dusimy na niewielkim ogniu około 6-7 minut, aż ser się rozpuści.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…