Przepis na smaczny obiad. Podajemy z ulubioną surówką.
Składniki:
Marynata:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- pieprz, sól, przyprawa do wieprzowiny
Reszta składników:
- 500 g żeberek
- 500-600 g ziemniaków
- oregano, przyprawa do ziemniaków, zioła prowansalskie, sól, pieprz
- cebula
- pół szklanki bulionu
Przygotowanie
Przyprawy do marynaty mieszamy z olejem. Mięso dzielimy na porcje, nacieramy dokładnie marynatą i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na ok 2-3 godziny. Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w ćwiartki lub ósemki. Posypujemy solą, ziołami i przyprawą do ziemniaków. Cebulę kroimy w półtalarki lub piórka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy w nich ziemniaki, cebulę, a na wierzch mięso. Całość podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i na koniec przyprószamy z wierzchu solą oraz pieprzem. Pieczemy pod przykryciem ok. godziny.
Zostaw odpowiedź