Makaronowa zapiekanka z parówkami to pyszne, proste do zrobienia i tanie danie na sycący obiad dla całej rodziny. Jest świetnym sposobem na tzw. „czyszczenie lodówki”, gdyż można do niej dorzuć, to co akurat mamy pod ręką. Można ją przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec w piekarniku. Pamiętajcie, żeby kupując parówki czytać ich skład i wybierać takie, które mają przynajmniej 95% mięsa.
Składniki na makaronową zapiekankę z parówkami (4 porcje):
- 250 g ulubionego makaronu (u mnie muszelki)
- 500 g parówek drobiowych
- 100 g papryki konserwowej
- 250 g pieczarek
- cebula
- pół szklanki groszku mrożonego
- 50 g suszonych pomidorów
- 3 łyżki ketchupu
- pół szklanki wody
- 150 g sera żółtego
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Oba składniki podsmażamy na patelni na złoty kolor. Parówki i paprykę kroimy w paski, suszone pomidory w kostkę. Do miski przekładamy odcedzony makaron, pieczarki, parówki, paprykę, pomidory i groszek. Całość zalewamy wodą wymieszaną z ketchupem. Dodajemy również przyprawy i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Makaron przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy startym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut.
Zobacz inne przepisy na zapiekanki z makaronem:
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Makaronowa zapiekanka z warzywami
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem pod beszamelem
Makaronowa zapiekanka z kalafiorem w sosie serowym
Zostaw odpowiedź