Jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad. Tak przygotowany makaron jest pyszny.

Składniki:

  • pół paczki makaronu penne
  • 250 g szynki
  • 200 g pieczarek
  • kubek śmietany 30% (200 ml)
  • 150 g sera żółtego
  • ulubione zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki i szynkę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy szynkę, następnie dodajemy pieczarki. Kiedy już sok z pieczarek odparuje, dodajemy śmietanę. Przyprawiamy i gotujemy sos ok 7-8 min, co jakiś czas mieszając. Na koniec do sosu wsypujemy starty na tarce ser i makaron. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i podajemy, dodatkowo makaron można posypać serem.

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago