Dania główne

Placki ziemniaczane z sosem myśliwskim

Placki ziemniaczane z sosem myśliwskim to pyszne i bardzo sycące danie obiadowe. Jest to też bardzo tania wersja sosu myśliwskiego z pieczarkami i kiełbasą zamiast grzybów suszonych i dziczyzny, ale nie znaczy to, że nie jest smaczny. Nadaje się idealnie nie tylko do placków ziemniaczanych, ale również klusek śląskich, pyz czy makaronu.

Składniki na placki ziemniaczane z sosem myśliwskim (wychodzą około 4 duże placki):

  • około 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • średnia marchew
  • cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól

Na sos myśliwski:

  • 250 g pieczarek
  • 300 g kiełbasy
  • 2 ogórki kiszone
  • cebula
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, papryka wędzona

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy sos. Można to zrobić nawet dzień wcześniej. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, na patelnię wlewamy bulion. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ogórki, przyprawy, a także rozmieszaną w 1/3 szklanki zimnej wody mąkę. Sos dusimy jeszcze kilka minut.

Przygotowujemy placki. Obraną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki i cebulę ścieramy na miazgę w maszynce albo na tarce. Ziemniaki odcedzamy na sicie z nadmiaru wody. Pod sito podkładamy miskę. Następnie z miski zlewamy wodę, a na dnie powinna pozostać skrobia, którą dodajemy z powrotem do ziemniaków. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy marchew, cebulę, jajka, mąkę i sól. Całość mieszamy dokładnie.

Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy, aby utworzyć placek średnicy około 15-20 cm. Kiedy placek będzie usmażony na złoty kolor z jednej strony, łopatką delikatnie przekładamy go na drugą i również smażymy na złoty kolor. Jeśli nie radzimy sobie z przekładaniem placka na drugą stronę, można smażyć małe placuszki, również będzie pysznie.

Placek przekładamy na talerz, nakładamy na niego gorący sos i składamy na pół. Po wierzchu można polać śmietaną.

Placki ziemniaczane z sosem myśliwskim

Zobacz inne przepisy na placki ziemniaczane:

Pieczone Placki Ziemniaczane Z Pieczarkami

Dietetyczne Placki Ziemniaczane Z Piekarnika (76 Kcal)

Moskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków

Placek Po Cygańsku

Placek Ziemniaczany Z Piekarnika

Emilia

Share
Published by
Emilia

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago