Udka z kurczaka w pomarańczach – przepis na pieczonego kurczaka
Udka z kurczaka w pomarańczach to bardzo prosty sposób na pieczonego kurczaka, w niecodziennej odsłonie, bo z lekko słodką i cytrusową nutą. Takie danie można podać na obiad w towarzystwie np. pieczonych ziemniaków i gotowanych na parze zielonych warzyw. Sprawdzi się również ryż i surówka z kapusty kiszonej. Takie udka są bardzo uniwersalne, więc możecie je podać na wiele różnych sposobów i zawsze będzie pysznie.
Przy pieczonych udkach nie ma wiele pracy, ale przygotowanie najlepiej zacząć dzień wcześniej, bo im mięso dłużej poleży w marynacie tym jest bardziej aromatyczne. Na drugi dzień wystarczy tylko upiec je w piekarniku.
Wyciskamy sok z półtora pomarańczy. Do soku dodajemy dodajmy miód, przyprawy, sos sojowy i olej. Całość mieszamy i w tak przygotowanej marynacie, obtaczamy mięso. Odstawiamy je do lodówki na kilka godzin (a najlepiej zostawiamy na noc).
Następnie udka układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z całą marynatą. Na wierzchu układamy plastry pozostałej pomarańczy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1h – 1h 15 minut. Od czasu do czasu wierzch mięsa podlewamy marynatą z dna naczynia.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…