Prosta surówka z buraków do obiadu lub wędlin czy mięsa na zimno.

Składniki:

  • 5 średnich buraków
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu winnego
  • szczypta cukru
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy

 

Przygotowanie
Buraki gotujemy, aż będą miękkie. Następnie obieramy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę lub paseczki. Wlewamy ocet i oliwę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Emilia

Share
Published by
Emilia
Tags: cebulaburak

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago