Cukinia faszerowana pieczarkami, boczkiem i ziemniakami to pyszny pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Danie jest stosunkowo lekkie mimo obecności boczku, ale też nie potrzeba już żadnych dodatków w postaci np. sztuki mięsa, aby z powodzeniem można je było podać na obiad, który nikogo nie pozostawi głodnym.
Składniki na cukinię faszerowaną pieczarkami, boczkiem i serem żółtym:
- 3 średniej wielkości cukinie (razem około 1,2 kg)
- 300 g pieczarek
- 250 g ziemniaków
- spora cebula
- 250 g boczku
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni (lub dodajemy odrobinę oleju jeśli boczek nie jest tłusty) do wytopienia się tłuszczu. Boczek przekładamy do miski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i również smażymy, aż z pieczarek odparuje nadmiar płynu. Ziemniaki i pieczarki przekładamy do miski z boczkiem. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką wydrążamy środek. Każdą cukinię napełniamy farszem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cukinię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez pół godziny pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie, cukinie posypujemy startym serem żółtym i pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Zobacz inne przepisy na cukinię:
Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis
Najprostsze placki z cukinii
Najlepszy pasztet z cukinii
Spaghetti z cukinii z kurczakiem
Zostaw odpowiedź