Dania główne

Cukinia faszerowana pieczarkami, boczkiem i ziemniakami

Cukinia faszerowana pieczarkami, boczkiem i ziemniakami to pyszny pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Danie jest stosunkowo lekkie mimo obecności boczku, ale też nie potrzeba już żadnych dodatków w postaci np. sztuki mięsa, aby z powodzeniem można je było podać na obiad, który nikogo nie pozostawi głodnym.

 

Składniki na cukinię faszerowaną pieczarkami, boczkiem i serem żółtym:

  • 3 średniej wielkości cukinie (razem około 1,2 kg)
  • 300 g pieczarek
  • 250 g ziemniaków
  • spora cebula
  • 250 g boczku
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka ostra

 

Przygotowanie

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni (lub dodajemy odrobinę oleju jeśli boczek nie jest tłusty) do wytopienia się tłuszczu. Boczek przekładamy do miski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i również smażymy, aż z pieczarek odparuje nadmiar płynu. Ziemniaki i pieczarki przekładamy do miski z boczkiem. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką wydrążamy środek. Każdą cukinię napełniamy farszem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cukinię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez pół godziny pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie, cukinie posypujemy startym serem żółtym i pieczemy jeszcze 5-10 minut.

Cukinia faszerowana pieczarkami, boczkiem i ziemniakami

Zobacz inne przepisy na cukinię:

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Najprostsze placki z cukinii

Najlepszy pasztet z cukinii

Spaghetti z cukinii z kurczakiem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago