Cukinia faszerowana pieczarkami, boczkiem i ziemniakami
Cukinia faszerowana pieczarkami, boczkiem i ziemniakami to pyszny pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Danie jest stosunkowo lekkie mimo obecności boczku, ale też nie potrzeba już żadnych dodatków w postaci np. sztuki mięsa, aby z powodzeniem można je było podać na obiad, który nikogo nie pozostawi głodnym.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni (lub dodajemy odrobinę oleju jeśli boczek nie jest tłusty) do wytopienia się tłuszczu. Boczek przekładamy do miski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i również smażymy, aż z pieczarek odparuje nadmiar płynu. Ziemniaki i pieczarki przekładamy do miski z boczkiem. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką wydrążamy środek. Każdą cukinię napełniamy farszem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cukinię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez pół godziny pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie, cukinie posypujemy startym serem żółtym i pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…