Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z cebulą i serem.
Składniki:
- 300 g mąki
- opakowanie suchych drożdży
- pół szklanki mleka
- 5 łyżek oliwy do ciasta
- jajko
- łyżeczka soli
- 4 średnie cebule
- 200 g sera żółtego
- papryka ostra, sól, pieprz
Przygotowanie
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy mleko, oliwę i jajko i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Ser ścieramy na tarce.
Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki, które spłaszczamy. Ser i cebulę mieszamy razem, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Farsz nakładamy na ciasto.
Cebulaki pieczemy przez około 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Zostaw odpowiedź