Leczo z kiełbasą i papryką

Leczo
Leczo

Przepis na pyszne danie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Leczo to jedna z moich ulubionych węgierskich potraw.

Składniki:

  • 300 g dobrej kiełbasy
  • 1 spora cukinia
  • cebula
  • 2-3 papryki różnego koloru
  • 200 g pieczarek
  • puszka pomidorów w kawałkach lub ok 200 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka ketchupu
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, oregano

Przygotowanie

Cebulę kroimy w piórka, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Kiełbasę, pieczarki i cukinię kroimy w kostkę. Jeśli cukinia nie jest już zbyt młoda i trochę przerośnięta, obieramy ją najpierw ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona.

Na patelni podsmażamy cebulę z kiełbaską, następnie dodajemy pieczarki. Kiedy odparuje sok z pieczarek, całość przekładamy do garnka, następnie dodajemy  paprykę oraz obraną i cukinię. Wlewamy passatę pomidorową (lub zmiksowane pomidory) i ketchup. Przyprawiamy. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do zmięknięcia warzyw.

Leczo
Leczo