Przepis na pyszne danie jednogarnkowe, idealne na obiad lub kolację. Leczo to jedna z moich ulubionych węgierskich potraw.
Składniki:
- 300 g dobrej kiełbasy
- 1 spora cukinia
- cebula
- 2-3 papryki różnego koloru
- 200 g pieczarek
- puszka pomidorów w kawałkach lub ok 200 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka ketchupu
- słodka i ostra papryka w proszku
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, oregano
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Kiełbasę, pieczarki i cukinię kroimy w kostkę. Jeśli cukinia nie jest już zbyt młoda i trochę przerośnięta, obieramy ją najpierw ze skórki, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona.
Na patelni podsmażamy cebulę z kiełbaską, następnie dodajemy pieczarki. Kiedy odparuje sok z pieczarek, całość przekładamy do garnka, następnie dodajemy paprykę oraz obraną i cukinię. Wlewamy passatę pomidorową (lub zmiksowane pomidory) i ketchup. Przyprawiamy. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do zmięknięcia warzyw.
Te zioła prowansalskie świetnie tutaj pasują 🙂 Polecam Ci też moje przepisy na leczo. Zapraszam na http://leczo.net.pl 🙂