Parówki w cieście na suchych drożdżach to pyszne i proste do przygotowania bułeczki, które można wziąć ze sobą do pracy lub szkoły czy podać na imprezie. Robi się je stosunkowo szybko, jednak oczywiście trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo ciasto drożdżowe potrzebuje czasu do wyrośnięcia.
Składniki na parówki w cieście (20 sztuk):
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 100 g maki kukurydzianej
- 220 ml mleka
- jajko
- opakowanie drożdży suszonych (7 g)
- 5 łyżek oleju
- łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 10 parówek drobiowych (najlepiej takich, które mają 100% mięsa)
- ketchup
Dodatkowo:
jajko, czarnuszka lub sezam do posypania
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, oregano, drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy olej, jajko i ciepłe (ale nie gorące) mleko. Całość wyrabiamy ręką albo za pomocą robota z hakiem na gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręką przez chwilę.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z części dzielimy na 5 kulek. Kulkę spłaszczamy w dłoni i lekko rozciągamy, aby powstał prostokąt. Środek smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy na nim pół parówki. Ciasto zlepiamy dokładnie ze wszystkich stron. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aby lekko podrosły.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 12 minut w trybie góra-dół.
Zostaw odpowiedź