Parówki w cieście na suchych drożdżach
Parówki w cieście na suchych drożdżach to pyszne i proste do przygotowania bułeczki, które można wziąć ze sobą do pracy lub szkoły czy podać na imprezie. Robi się je stosunkowo szybko, jednak oczywiście trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo ciasto drożdżowe potrzebuje czasu do wyrośnięcia.
Dodatkowo:
jajko, czarnuszka lub sezam do posypania
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, oregano, drożdże, cukier i sól. Suche składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy olej, jajko i ciepłe (ale nie gorące) mleko. Całość wyrabiamy ręką albo za pomocą robota z hakiem na gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręką przez chwilę.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z części dzielimy na 5 kulek. Kulkę spłaszczamy w dłoni i lekko rozciągamy, aby powstał prostokąt. Środek smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy na nim pół parówki. Ciasto zlepiamy dokładnie ze wszystkich stron. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aby lekko podrosły.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 12 minut w trybie góra-dół.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…