Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym
Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym to proste danie, które przypomina mi smak dzieciństwa. Mięciutkie w środku ziemniaki z chrupiącą i aromatyczną skórką podane ze śmietaną w towarzystwie koperku, jako dziecko mogłam jeść codziennie i nigdy mi się nie nudziły. Potrawa może stanowić samodzielny posiłek, albo można ją podać na obiad w towarzystwie np. jajka sadzonego i ulubionej surówki.
Sos śmietanowy:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Małe pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół, albo na cztery części. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru na półtwardo. Odcedzamy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie oprószamy papryką i ziołami oraz skrapiamy oliwą. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby jak najmniej stykały się ze sobą. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos śmietanowy. Koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Śmietanę, sok z cytryny, koperek, czosnek i przyprawy mieszamy dokładnie ze sobą.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…