Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym
Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym to proste danie, które przypomina mi smak dzieciństwa. Mięciutkie w środku ziemniaki z chrupiącą i aromatyczną skórką podane ze śmietaną w towarzystwie koperku, jako dziecko mogłam jeść codziennie i nigdy mi się nie nudziły. Potrawa może stanowić samodzielny posiłek, albo można ją podać na obiad w towarzystwie np. jajka sadzonego i ulubionej surówki.
Sos śmietanowy:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Małe pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół, albo na cztery części. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru na półtwardo. Odcedzamy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie oprószamy papryką i ziołami oraz skrapiamy oliwą. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby jak najmniej stykały się ze sobą. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos śmietanowy. Koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Śmietanę, sok z cytryny, koperek, czosnek i przyprawy mieszamy dokładnie ze sobą.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…