Udka z kurczaka pieczone z warzywami – prosty i pyszny obiad
Udka z kurczaka pieczone z warzywami to pomysł na proste i szybkie danie obiadowe z piekarnika. Danie składa się z mięsa i sporej ilości warzyw, więc nie potrzeba już żadnych dodatków, aby pyszny obiad był gotowy. Wszystko robimy bez wysiłku i błyskawicznie, a efekt przewyższa oczekiwania, co do tak prostej potrawy. Smaki warzyw i kurczaka wspólnie pieczonych przenikają się wzajemnie, tworząc pyszną kompozycję.
Oczywiście, zamiast udek czy podudzi można wykorzystać dowolne inne części kurczaka i wrzucić inne warzywa jakie macie pod ręką: paprykę, brokuła czy kalarepę.
Udka myjemy, osuszamy i obsypujemy solą, pieprze, czosnkiem, papryką i ziołami. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w grubą kostkę, marchew w grube słupki, a ziemniaki przekrawamy na cztery części. Warzywa obsypujemy pieprzem, solą i tymiankiem.
Mięso i warzywa przekładamy na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut (do miękkości kurczaka) z termoobiegiem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…