Przepis na szybką i tanią zapiekankę na obiad.
Składniki:
- kalafior
- 300 g wędliny
- 5 – 6 ziemniaków
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany 18%
- 150 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa, oregano
Przygotowanie
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie studzimy, obieramy i kroimy w talarki. Wędlinę kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce. Dodajemy do niego majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, następnie wędlinę i kalafior. Polewamy serowym sosem. Zapiekamy w piekarniku ok 20 min.
Zostaw odpowiedź