Zapiekanka z kalafiorem

Przepis na szybką i tanią zapiekankę na obiad.

Składniki:

  • kalafior
  • 300 g wędliny
  • 5 – 6 ziemniaków
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, oregano

Przygotowanie
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie studzimy, obieramy i kroimy w talarki. Wędlinę kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce. Dodajemy do niego majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy ziemniaki, następnie wędlinę i kalafior. Polewamy serowym sosem. Zapiekamy w piekarniku ok 20 min.

zap_kalafior