Delikatny i aksamitny sos, idealny do makaronu.
Składniki:
- pół paczki makaronu tagliatelle
- por
- 300 g piersi z kurczaka
- 150 g serka mascarpone
- 200 g śmietany
- zioła prowansalskie, oregano, bazylia
- sól, pieprz
- garść oliwek zielonych
- 2-3 ząbki czosnku
- pomidor
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, por kroimy w pół-plasterki i dodajemy do kurczaka. Kiedy por będzie miękki, dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlewamy śmietanę i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Sos gotujemy ok 5 minut. Makaron wykładamy na talerze, polewamy go sosem, a na wierzchu układamy pokrojonego w cząstki pomidora.
Zostaw odpowiedź