Zupa ułańska – fasolowa z makaronem

Zupa ułańska to nic innego jak zupa fasolowa na wędzonce z dodatkiem makaronu i kiełbasy. Jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Dla mnie najlepiej smakuje na drugi czy trzeci dzień po ugotowaniu.

Składniki na zupę ułańską:

  • 400 g suchej drobnej fasoli
  • cebula
  • kawałek pora
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy myśliwskiej
  • 150 g drobnego makaronu
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie

Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem soli, na małym ogniu przez około półtora godziny (aż będzie miękka). Wszystkie warzywa obieramy i wraz z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim oraz boczkiem gotujemy w 3 litrach osolonej wody na małym ogniu przez około pół godziny. Po ugotowaniu odcedzamy. Makaron gotujemy oddzielnie al dente. Ugotowany boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jedną ugotowaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do odcedzonego wywaru dodajemy podsmażony boczek z kiełbasą, marchew i fasolę. Całość gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania dodajemy również śmietanę.

 

Zupa ułańska – fasolowa z makaronem

Zobacz inne przepisy na sycące zupy:

Zupa Meksykańska Z Mięsem Mielonym

Flaczki Drobiowe Z Udek

Prosta Zalewajka Z Ziemniakami

Rozgrzewająca Zupa Gulaszowa

Zupa Ziemniaczana – Kartoflanka

Zupa Fasolowa Na Kiełbasie

Zupa Gulaszowa Z Wieprzowiną I Dużą Ilością Warzyw

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago