Zupa ułańska – fasolowa z makaronem
Zupa ułańska to nic innego jak zupa fasolowa na wędzonce z dodatkiem makaronu i kiełbasy. Jest pyszna, sycąca i aromatyczna. Dla mnie najlepiej smakuje na drugi czy trzeci dzień po ugotowaniu.
Przygotowanie
Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem soli, na małym ogniu przez około półtora godziny (aż będzie miękka). Wszystkie warzywa obieramy i wraz z czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim oraz boczkiem gotujemy w 3 litrach osolonej wody na małym ogniu przez około pół godziny. Po ugotowaniu odcedzamy. Makaron gotujemy oddzielnie al dente. Ugotowany boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Jedną ugotowaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do odcedzonego wywaru dodajemy podsmażony boczek z kiełbasą, marchew i fasolę. Całość gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec gotowania dodajemy również śmietanę.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…