Sos grzybowy z makaronem i kurczakiem – szybki jesienny obiad

Sos grzybowy z makaronem i kurczakiem to pyszne i niezwykle aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się w sezonie grzybowym. Jeśli lubicie chodzić do lasu i zbierać grzyby, to potem możecie z nich przygotować tą szybką i mało skomplikowaną potrawę, która świetnie sprawdzi się na pyszny obiad dla całej rodziny.

Jeśli natomiast nie macie świeżych grzybów, to takie mrożone czy suszone też się sprawdzą. Suszone grzyby najlepiej jest moczyć przez 15 minut w wodzie przez wrzuceniem ich na patelnię.

Jak przygotować sos grzybowy z makaronem i kurczakiem?

Wystarczy ugotować makaron, a w międzyczasie podsmażyć kurczaka, cebulę i grzyby na jednej patelni. Potem należy wlać śmietanę, dodać przyprawy i całość dusić przez kilka minut. Pozostaje tylko wymieszać sos z makaronem i gotowe. Przygotowanie takiego dania nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom.

 

Składniki na sos grzybowy z makaronem i kurczakiem (4 porcje):

  • 400 g makaronu penne (lub innego ulubionego)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 400g filetów z piersi kurczaka
  • 400 g grzybów leśnych (dałam podgrzybki)
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • papryka słodka i ostra, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy dokładnie i kapelusze kroimy w plasterki, a twardsze trzonki w drobniejszą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy go przez 2-3 minuty, następnie dodajemy cebulę i smażymy kolejnych kilka minut.

Na patelnię wrzucamy grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość smażymy, aż grzyby zmiękną. Następnie wlewamy śmietanę i dodajemy przyprawy. Sos dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut.

Na koniec na patelnię wsypujemy makaron i całość mieszamy. Jeśli lubicie, makaron można posypać natką pietruszki.

Sos grzybowy z makaronem i kurczakiem – szybki jesienny obiad

Zobacz inne przepisy na dania z grzybami:

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Prosta zalewajka z ziemniakami

Tarta ze świeżymi grzybami

Wieprzowina po myśliwsku

Paszteciki z kapustą i grzybami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago