Dania główne

Zapiekanka ryżowa ze schabem

Zapiekanka ryżowa ze schabem i warzywami to proste danie, które można przygotować na sycący obiad dla całej rodziny. Jeśli nie wiecie co zrobić ze schabem, a tradycyjne schabowe w panierce wam się znudziły, to warto przygotować taką właśnie zapiekankę, która nie wymaga wiele pracy. Jest pełnowartościowym daniem jednogarnkowym, do którego nie potrzeba podawać już żadnych dodatków, aby zjeść pyszny obiad.

Do takiej zapiekanki z ryżem i schabem można dodać nie tylko paprykę, kukurydzę i ogórki, jak podaję w przepisie, ale również wiele innych składników, które akurat macie w lodówce: groszek, oliwki, pieczarki czy fasolę z puszki. Danie można również przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem jedynie zapiec w piekarniku.

Składniki na zapiekankę ryżową ze schabem:

  • 200 g ryżu (dałam basmati)
  • 400 g schabu
  • 3 ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • średniej wielkości papryka czerwona
  • 3 łyżki ketchupu
  • pół szklanki bulionu
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, przyprawa kebab-gyros

Przygotowanie

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu o około 3-4 minuty krócej niż podaje producent. Schab kroimy w paski, obsypujemy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju i smażymy na złoty kolor. Następnie na patelnię wlewamy szklankę wody, nakrywamy ją pokrywką i dusimy schab do miękkości na małej mocy palnika. W razie potrzeby mięso podlewamy wodą.

Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paski, kukurydzę odsączamy z zalewy. Warzywa mieszamy z ryżem, bulionem, ketchupem, solą i pieprzem. Całość przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy schab i posypujemy startym serem żółtym. Naczynie wkładamy na piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut pod przykryciem.

Zapiekanka ryżowa ze schabem

Zobacz inne przepisy na zapiekanki z ryżem:

Kurczak na ryżu z warzywami – szybki przepis na obiad

Zapiekanka gyros z ryżem

Pulpety zapiekane na ryżu

Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego

Zapiekanka z ryżem i pulpetami w sosie chrzanowym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago