Zupa cebulowa – przepis na pyszną i szybką zupę
Zupa cebulowa jest bardzo szybka do zrobienia i nieskomplikowana, a smakuje wyśmienicie. Jest niezwykle aromatyczna i smakowita. Świetnie rozgrzewa, nawet w najbardziej paskudną pogodę. Jest to jedna z moich ulubionych zup, mogłabym ją jeść codziennie!
Do podania: grzanki, drożdżowe chlebki, ser żółty do posypania
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy cebule i smażymy na średnim ogniu. Po około 5 minutach dodajemy czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy co chwilkę mieszając, aby cebula się nie przypaliła do momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Przekładamy ją wtedy do garnka, dodajemy alkohol, bulion i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przed samym końcem gotowania zupę próbuję i ewentualnie jeszcze raz przyprawiam do smaku. Jeśli nie lubicie pływających kawałków cebuli, można ją zmiksować blenderem na krem.
Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…
Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…
Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…
Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…
Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…
Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…