Zupa cebulowa – przepis na pyszną i szybką zupę
Zupa cebulowa jest bardzo szybka do zrobienia i nieskomplikowana, a smakuje wyśmienicie. Jest niezwykle aromatyczna i smakowita. Świetnie rozgrzewa, nawet w najbardziej paskudną pogodę. Jest to jedna z moich ulubionych zup, mogłabym ją jeść codziennie!
Do podania: grzanki, drożdżowe chlebki, ser żółty do posypania
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy cebule i smażymy na średnim ogniu. Po około 5 minutach dodajemy czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy co chwilkę mieszając, aby cebula się nie przypaliła do momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Przekładamy ją wtedy do garnka, dodajemy alkohol, bulion i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przed samym końcem gotowania zupę próbuję i ewentualnie jeszcze raz przyprawiam do smaku. Jeśli nie lubicie pływających kawałków cebuli, można ją zmiksować blenderem na krem.
Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem to pyszne połączenie świeżych warzyw, kremowego sera, jajek…
Wilgotny murzynek z wiśniami to ciasto, które smakuje każdemu i sprawdzi się dosłownie zawsze –…
Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem to smaczne i sycące danie, które przygotujesz bez większego wysiłku.…
Puszyste, złociste i pełne aromatycznego farszu – bułeczki nadziane z patelni to przepis, który podbije…
Placuszki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Te delikatne i puszyste placuszki z borówkami…
Kociołek cygański to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na…