Zupy

Zupa cebulowa – przepis na pyszną i szybką zupę

Zupa cebulowa jest bardzo szybka do zrobienia i nieskomplikowana, a smakuje wyśmienicie. Jest niezwykle aromatyczna i smakowita. Świetnie rozgrzewa, nawet w najbardziej paskudną pogodę. Jest to jedna z moich ulubionych zup, mogłabym ją jeść codziennie!

 

Składniki na zupę cebulową (2 porcje):

    • 2 duże cebule żółte
    • duża cebula czerwona
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 25 ml brandy (można zastąpić 100 ml białego wytrawnego wina lub pominąć ten składnik)
    • 400 ml bulionu drobiowego
    • szczypta cukru
    • sól, pieprz, tymianek, kurkuma (szczypta dla uzyskania bardziej żółtego koloru), gałka muszkatołowa, papryka słodka

 

Do podania: grzanki, drożdżowe chlebki, ser żółty do posypania

 

Przygotowanie

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy cebule i smażymy na średnim ogniu. Po około 5 minutach dodajemy czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy co chwilkę mieszając, aby cebula się nie przypaliła do momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Przekładamy ją wtedy do garnka, dodajemy alkohol, bulion i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przed samym końcem gotowania zupę próbuję i ewentualnie jeszcze raz przyprawiam do smaku. Jeśli nie lubicie pływających kawałków cebuli, można ją zmiksować blenderem na krem.

Zupa cebulowa – przepis na pyszną i szybką zupę

Zobacz inne przepisy na błyskawiczne zupy:

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Zupa porowa z pieczarkami

Błyskawiczny chłodnik z burakami

Zupa z mięsem mielonym i pieczarkami

Zupa z brukselką – lekka i pożywna

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Piernik przekładany kremem – wilgotny, aromatyczny i bardzo smaczny

Piernik przekładany kremem to jedno z tych ciast, które najlepiej smakują wtedy, gdy mają chwilę…

2 dni ago

Jakie patelnie polecają kucharze?

Wybór odpowiedniej patelni może diametralnie zmienić jakość gotowania — wpływa na smak potraw, ich teksturę…

5 dni ago

Kapuśniaczki drożdżowe z kapustą – idealne do barszczu

Mięciutkie, aromatyczne i idealnie zarumienione kapuśniaczki to przekąska, która pasuje do każdej okazji – od…

5 dni ago

Ciasto Niespodzianka Markizy – elegancki, warstwowy deser z makowym akcentem

Ciasto Niespodzianka Markizy to elegancki, warstwowy deser, który zachwyca delikatnym połączeniem jasnego biszkoptu, makowego blatu,…

1 tydzień ago

Gulasz segedyński – aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny obiad

Gulasz segedyński to klasyczny, sycący obiad, który świetnie sprawdza się szczególnie w chłodniejsze dni. Delikatne,…

2 tygodnie ago

Ciasto Słonecznikowy Figlarek – chrupiące, puszyste i bardzo smaczne

Ciasto Słonecznikowy Figlarek to połączenie puszystego, delikatnie korzennego biszkoptu, lekkiego kremu twarogowego i cudownie chrupiącego…

2 tygodnie ago