Dania główne

Boeuf Stroganow / Strogonow – klasyczny przepis

Boeuf Stroganow / Strogonow to rosyjskie danie jednogarnkowe z wołowiną i pieczarkami w roli głównej. W Polsce często jest podawane w czasie świąt i różnego rodzaju uroczystości. Nie widzę jednak powodu, aby nie przygotować je na pyszny codzienny obiad, gdyż jest proste i dość szybkie do zrobienia. Można wtedy wykorzystać inny rodzaj mięsa niż polędwicę, będzie o wiele taniej, a smak pozostanie równie pyszny. Strogonow najlepiej smakuje mi podany z chrupiącym pieczywem – uwielbiam maczać kawałki chleba w sosie. Można go też podać z ziemniakami czy ryżem.

Składniki na Boeuf Stroganowa:

  • 500 g mięsa wołowego (najlepiej polędwica, ale może też być inne chude mięso np. rostbef, udziec)
  • 300 ml bulionu wołowego lub drobiowego
  • 400 g pieczarek
  • sporej wielkości cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (80 g)
  • 2 łyżeczki musztardy (dałam stołową, może też być ostrzejsza jeśli lubicie)
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, suszona lub świeża natka pietruszki

Przygotowanie

Wołowinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki lub kostkę. Pieczarki oczyszczamy. Mniejsze kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy mięso i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy pieczarki i cebulę. Smażymy do zarumienienia wszystkich składników. Mięso i pieczarki przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W zależności od rodzaju mięsa będzie to trwało od 10 minut (w przypadku polędwicy), do około godziny. Następnie dorzucamy pokrojone ogórki, koncentrat pomidorowy, musztardę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 15 minut. Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę.

Boeuf Stroganow / Strogonow

Zobacz inne przepisy na sycące dania jednogarnkowe:

Zupa Gulaszowa Z Indykiem – Pyszne Danie Jednogarnkowe

Zupa Gulaszowa Po Zbójnicku

Chili Con Carne – Prosty I Szybki Przepis

Fasolka Po Bretońsku – Tradycyjny Przepis

Danie Jednogarnkowe Z Mięsem Mielonym

Leczo Z Cukinii, Bakłażana I Papryki

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem – prosty i smaczny przepis

  Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem to pyszne połączenie świeżych warzyw, kremowego sera, jajek…

1 dzień ago

Wilgotny murzynek z wiśniami – łatwy wypiek na każdą okazję

Wilgotny murzynek z wiśniami to ciasto, które smakuje każdemu i sprawdzi się dosłownie zawsze –…

4 dni ago

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem – prosty przepis

Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem to smaczne i sycące danie, które przygotujesz bez większego wysiłku.…

6 dni ago

Bułeczki nadziane z patelni – prosty przepis krok po kroku

Puszyste, złociste i pełne aromatycznego farszu – bułeczki nadziane z patelni to przepis, który podbije…

1 tydzień ago

Delikatne placuszki z borówkami – szybki i prosty przepis

Placuszki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Te delikatne i puszyste placuszki z borówkami…

2 tygodnie ago

Aromatyczny kociołek cygański – idealny na rodzinny obiad

Kociołek cygański to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na…

2 tygodnie ago