Boeuf Stroganow / Strogonow
Boeuf Stroganow / Strogonow to rosyjskie danie jednogarnkowe z wołowiną i pieczarkami w roli głównej. W Polsce często jest podawane w czasie świąt i różnego rodzaju uroczystości. Nie widzę jednak powodu, aby nie przygotować je na pyszny codzienny obiad, gdyż jest proste i dość szybkie do zrobienia. Można wtedy wykorzystać inny rodzaj mięsa niż polędwicę, będzie o wiele taniej, a smak pozostanie równie pyszny. Strogonow najlepiej smakuje mi podany z chrupiącym pieczywem – uwielbiam maczać kawałki chleba w sosie. Można go też podać z ziemniakami czy ryżem.
Wołowinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki lub kostkę. Pieczarki oczyszczamy. Mniejsze kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy mięso i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy pieczarki i cebulę. Smażymy do zarumienienia wszystkich składników. Mięso i pieczarki przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W zależności od rodzaju mięsa będzie to trwało od 10 minut (w przypadku polędwicy), do około godziny. Następnie dorzucamy pokrojone ogórki, koncentrat pomidorowy, musztardę i przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 15 minut. Pod koniec gotowania wlewamy śmietanę.
Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem to pyszne połączenie świeżych warzyw, kremowego sera, jajek…
Wilgotny murzynek z wiśniami to ciasto, które smakuje każdemu i sprawdzi się dosłownie zawsze –…
Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem to smaczne i sycące danie, które przygotujesz bez większego wysiłku.…
Puszyste, złociste i pełne aromatycznego farszu – bułeczki nadziane z patelni to przepis, który podbije…
Placuszki to klasyk, który nigdy się nie nudzi. Te delikatne i puszyste placuszki z borówkami…
Kociołek cygański to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na…