Ryba marynowana w zalewie octowej
Ryba marynowana w zalewie octowej to pyszna propozycja na przekąskę podczas świąt czy wszelkiego rodzaju imprez. Zachwyci każdego miłośnika ryb i octowych przetworów. Zalewa octowa nie jest zbyt mocna, ale dość wyrazista – dla mnie taka w sam raz. Rybę można przechowywać w lodówce przez około tydzień.
Filety rybne kroimy na kawałki, obtaczamy w panierce i smażymy na oleju. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki marynaty. Rybę przekładamy np. do słoików, zalewamy płynem i odstawiamy przynajmniej na dobę. Całość jest banalnie prosta do zrobienia.
Marynata:
• 0,5 szklanki octu (szklanka ma 220 ml)
• 2 szklanki wody
• 2 łyżki cukru
• płaska łyżeczka soli
• 1 duża cebula
• 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
Filety skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Następnie rybę kroimy na kilku centymetrowe kawałki i obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, na końcu w bułce tartej.
Smażymy z obu stron na patelni z rozgrzaną 1 cm warstwą oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Usmażoną rybę układamy w szklanym naczyniu (słoiku albo misce).
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do rondelka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cebulę, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gorącą marynatą zalewamy rybę. Całość odstawiamy do wystudzenia, a kiedy będzie zimne wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…