Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami to przepis na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Jest bardzo smaczna, nie pogardzi nią nawet największy niejadek. Do jej przygotowania można wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu i dowolną wędlinę, która zalega w lodówce.
Ziemniaki gotujemy w mundurach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebule w piórka. Oba składniki podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy, aż pieczarki odparują sok. Przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Łyżkę masła rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Kiedy zasmażka będzie miała gładką konsystencję, wlewamy mleko. Sos cały czas energicznie mieszamy do momentu zagotowania. W międzyczasie dodajemy do niego gałkę muszkatołową, majeranek, sól, pieprz i chrzan. Sos zdejmujemy z palnika. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, następnie kiełbasę z pieczarkami, które solimy i pieprzymy. Wykładamy drugą połowę ziemniaków. Całość polewamy sosem beszamelowym. Wierz posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 min.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…