Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami to przepis na szybki i tani obiad dla całej rodziny. Jest bardzo smaczna, nie pogardzi nią nawet największy niejadek. Do jej przygotowania można wykorzystać nadmiar ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu i dowolną wędlinę, która zalega w lodówce.

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami:

  • 6-7 średnich ziemniaków
  • 300 g kiełbasy
  • 300 g pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 300 ml mleka
  • łyżeczka chrzanu
  • gałka muszkatołowa, majeranek, sól i pieprz
  • 150 g sera żółtego

Przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w mundurach, aż będą miękkie, ale nierozpadające się. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebule w piórka. Oba składniki podsmażamy na patelni, po chwili dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smażymy, aż pieczarki odparują sok. Przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Łyżkę masła rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Kiedy zasmażka będzie miała gładką konsystencję, wlewamy mleko. Sos cały czas energicznie mieszamy do momentu zagotowania. W międzyczasie dodajemy do niego gałkę muszkatołową, majeranek, sól, pieprz i chrzan. Sos zdejmujemy z palnika. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, następnie kiełbasę z pieczarkami, które solimy i pieprzymy. Wykładamy drugą połowę ziemniaków. Całość polewamy sosem beszamelowym. Wierz posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 min.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

 

Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane z kiełbasą:

Zapiekanka Ziemniaczana Z Białą Kiełbasą

Zapiekanka Z Ziemniakami I Brukselką

Pyszna Zapiekanka Ziemniaczana

Zapiekanka Z Ziemniakami, Marchewką I Kiełbasą – Szybki Obiad

Zapiekanka Z Ziemniaków I Jajek

Zapiekanka Chłopska

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago