Przepis na smaczne danie jednogarnkowe. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 500 g karkówki
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- czerwona papryka
- marchew
- kilka kawałków papryki konserwowej
- duża cebula
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- oliwa do smażenia,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
Karkówkę kroimy na kawałki, oprószamy solą, pieprzem i paprykami. Mięso i cebulę pokrojoną w piórka obsmażamy na patelni na rumiano. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, tak aby zakryła mięso i gotujemy na wolnym ogniu. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, świeżą paprykę kroimy w paski. Dodajemy do mięsa wraz z pomidorami. Gulasz dusimy pod przykryciem ok pół godziny, aż mięso stanie się miękkie, w razie potrzeby podlewając wodą. Następnie dodajemy paprykę konserwową pokrojoną na kawałki, koncentrat oraz przyprawy i dusimy jeszcze kilka minut.
Zostaw odpowiedź