Penne ze szpinakiem i piersią z kurczaka

Penne ze szpinakiem i piersią z kurczaka
Penne ze szpinakiem i piersią z kurczaka

Penne ze szpinakiem i piersią z kurczaka to pyszny pomysł na obiad, który przygotujecie w kilka chwil (a dokładniej w czasie, który jest potrzebny na ugotowanie makaronu). Przepis jest bardzo łatwy, a danie wychodzi wyjątkowo smaczne. Szpinak w sosie śmietanowym z dodatkiem czosnku i tworzy niezwykle aromatyczną, wyrazistą, a zarazem delikatną kompozycję, która świetnie pasuje do makaronu i kurczaka.

 

Składniki na penne ze szpinakiem i piersią z kurczaka (dwie porcje):

    • 250 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (pół opakowania)
    • 200 g makaronu typu penne (pół paczki)
    • duża pierś z kurczaka
    • 2 ząbki czosnku
    • ok 200 ml śmietany 30%
    • zioła prowansalskie
    • sól, pieprz
    • kawałek sera żółtego (opcjonalnie)

Przygotowanie

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy ją na rozgrzany olej i podsmażamy. Następnie dodajemy mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż szpinak będzie całkowicie rozmrożony. Do szpinaku i kurczaka wlewamy śmietanę i dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy i całość dusimy przez kilka minut.
W tym czasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzony makaron dodajemy do sosu szpinakowego i dokładnie mieszamy. Potrawę wykładamy na talerze i posypujemy startym serem.

Penne ze szpinakiem i piersią z kurczaka
Penne ze szpinakiem i piersią z kurczaka
Print Friendly, PDF & Email