Zapiekanka z kiszoną kapustą

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym, ryżem i kiszoną kapustą.

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 liść laurowy
  • 250 g pieczarek
  • marchew
  • 2 torebki ryżu
  • 350 g mielonego mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka, majeranek
  • 2 jajka
  • 6 łyżek śmietanki 18%

Przygotowanie
Kapustę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego przez ok 30 min. Następnie przelewamy na durszlak, osączamy i drobno siekamy.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy na ćwiartki lub plasterki jeśli są duże. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Do mięsa mielonego dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.

Układamy warstwami:
połowa kiszonej kapusty
połowa ryżu
usmażone pieczarki
surowe mięso
reszta ryżu
marchew
reszta kapusty.

Całość zalewamy jajkami zmiksowanymi ze śmietanką i przyprawionymi solą i pieprzem.
Pieczemy ok. 50 minut pod przykryciem.

zap_kiszona