Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym, ryżem i kiszoną kapustą.
Składniki:
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 liść laurowy
- 250 g pieczarek
- marchew
- 2 torebki ryżu
- 350 g mielonego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka mielona papryka, majeranek
- 2 jajka
- 6 łyżek śmietanki 18%
Przygotowanie
Kapustę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego przez ok 30 min. Następnie przelewamy na durszlak, osączamy i drobno siekamy.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy na ćwiartki lub plasterki jeśli są duże. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Do mięsa mielonego dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Układamy warstwami:
połowa kiszonej kapusty
połowa ryżu
usmażone pieczarki
surowe mięso
reszta ryżu
marchew
reszta kapusty.
Całość zalewamy jajkami zmiksowanymi ze śmietanką i przyprawionymi solą i pieprzem.
Pieczemy ok. 50 minut pod przykryciem.
Zostaw odpowiedź