Moja wariacja na temat crumble jabłkowego z kruszonką z płatków owsianych.
Składniki:
Gofry:
Crumble:
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon. Wszystko mieszamy, a następnie dodajemy żółtka (białka zachowujemy), olej roślinny oraz wodę. Miksujemy mikserem na gładką masę. Do ciasta dodajemy ubite na pianę białka, wmieszamy łyżką lub krótko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto można odstawić, aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
Rozgrzewamy gofrownicę na maksymalną moc. Gofry pieczemy przez około 3 – 5 minut w zależności od mocy gofrownicy.
W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy na patelnię, dodajemy 2 łyżki wody i łyżkę cukru, przykrywamy. Dusimy około 10 minut. Następnie odkrywamy i smażymy chwilkę, aż wchłonie się większość soku.
Na tej patelni rozgrzewamy masło z 2 łyżkami cukru i dodajemy płatki owsiane. Mieszamy, aż się ładnie połączą i smażymy do zarumienienia.
Na gofry wykładamy jabłka i posypujemy je kruszonką z płatków owsianych.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…