Moja wariacja na temat crumble jabłkowego z kruszonką z płatków owsianych.
Składniki:
Gofry:
Crumble:
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon. Wszystko mieszamy, a następnie dodajemy żółtka (białka zachowujemy), olej roślinny oraz wodę. Miksujemy mikserem na gładką masę. Do ciasta dodajemy ubite na pianę białka, wmieszamy łyżką lub krótko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto można odstawić, aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.
Rozgrzewamy gofrownicę na maksymalną moc. Gofry pieczemy przez około 3 – 5 minut w zależności od mocy gofrownicy.
W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy na patelnię, dodajemy 2 łyżki wody i łyżkę cukru, przykrywamy. Dusimy około 10 minut. Następnie odkrywamy i smażymy chwilkę, aż wchłonie się większość soku.
Na tej patelni rozgrzewamy masło z 2 łyżkami cukru i dodajemy płatki owsiane. Mieszamy, aż się ładnie połączą i smażymy do zarumienienia.
Na gofry wykładamy jabłka i posypujemy je kruszonką z płatków owsianych.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…