Sałatki i surówki

Sałatka z burakami, niebieskim serem i sezamem

Sałatka z burakami, niebieskim serem i sezamem to pyszna kolorowa i wykwintna sałatka, która świetnie sprawdzi się na romantyczną kolację we dwoje czy na imprezie. Świetnie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje.

Jak zrobić sałatkę z burakami, niebieskim serem i sezamem?

O ile macie już ugotowane buraki (ja kupuję je w markecie w paczkach po 500 g) to przygotowanie sałatki jest bardzo szybkie. Wystarczy wymieszać składniki na sos, uprażyć sezam i pokroić resztę składników. Następnie wszystko rozkładamy na talerzach i gotowe.

 

Składniki na sałatkę z burakami, niebieskim serem i sezamem:

  • 300 g gotowanych buraków
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 g mixu sałat
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • mała cebula czerwona
  • 2 garście oliwek zielonych
  • 2 łyżki sezamu

 

Sos:

  • 3 łyżki oliwy truflowej (można zamienić na oliwę z oliwek)
  • łyżka octu ryżowego (można zamienić na sok z cytryny)
  • łyżeczka musztardy brzoskwiniowej (można zamienić na inną musztardę np. sarepską)
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz, czosnek suszony

 

Przygotowanie

Ugotowane buraki obieramy i kroimy w paski. Ser kruszymy na mniejsze kawałki. Pomidorki przekrawamy na pół, cebulę kroimy w piórka. Oliwki przekrawamy na pół. Sezam prażymy na suchej patelni.

Na dwóch dużych płaskich talerzach rozkładamy kawałki sałaty, na niej układamy buraki, pomidorki, cebulę, oliwki i ser pleśniowy.

Przygotowujemy sos. Oliwę mieszamy z octem, musztardą, miodem i przyprawami. Sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy uprażonym sezamem. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.

Sałatka z burakami, niebieskim serem i sezamem

Zobacz inne przepisy na oryginalne i wykwintne sałatki:

Sałatka z jajkiem i pieczonym kalafiorem – prosty i szybki przepis

Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami

Sałatka z granatem

Efektowna sałatka na przyjęcie

Sałatka z niebieskim serem i pomidorami (338 kcal)

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago