Musztardowe kotlety mielone z farszem z ogórka konserwowego, papryki i wędliny to pyszny przepis na smaczny rodzinny obiad. Stanowią ciekawą odskocznię od tradycyjnych mielonych. Można je podać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką np. z kapusty kiszonej czy buraczkami.
Składniki na musztardowe kotlety mielone (5 sztuk):
- 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)
- łyżka majonezu
- jajko
- kajzerka
- łyżka bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony
Farsz:
- 5 plastrów szynki lub innej ulubionej wędliny
- ogórek konserwowy
- kawałek papryki czerwonej
- musztarda (dałam ostrą)
Przygotowanie
Kajzerkę rwiemy na kawałki i zalewamy około pół szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy kajzerkę, jajko, bułkę tartą, majonez i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi odrywamy kawałki mięsa jak na standardowe kotlety, rozpłaszczamy je w dłoni, formując prostokąt. Mięso smarujemy łyżeczką musztardy i układamy na nim plaster szynki i po pasku papryki i ogórka. Mięso zlepiamy i formujemy podłużne kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron po 6-7 minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zobacz inne przepisy na kotlety mielone:
Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami
Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis
Soczyste kotlety mielone – sprawdzony przepis
Roladki z mięsa mielonego w sosie
Kotlety mielone z mozzarellą i pieczarkami
Zostaw odpowiedź