Marchewkowe placki ziemniaczane
Marchewkowe placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to pyszne i proste danie na tani domowy obiad dla całej rodziny. Placki dzięki dodatkowi marchewki nabierają ładnego pomarańczowego koloru, a sos pieczarkowy smakuje do nich idealnie. To bardzo sycące, smaczne jarskie danie, które nie wymaga skomplikowanych składników.
Sos pieczarkowy:
Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odcedzamy je na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę i marchew również ścieramy na drobnej tarce. Do masy dodajemy jajko, mąkę i sól. Całość mieszamy. Masę nakładamy chochlą na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoto.
W międzyczasie przygotowujemy sos pieczarkowy. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Oba składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy bulion, śmietanę i przyprawy. Całość dusimy 10-15 minut, aby sos się nieco zredukował i zgęstniał.
Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie podajemy polecane sosem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Świetne placuszki, skusiłabym się na porcyjkę :)