Prosta surówka z młodej kapusty, marchewek i ogórków to pyszny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu czy mięsa z grilla. Robi się ją błyskawicznie i jest bardzo smaczna, a także uniwersalna, więc pasuje do wielu różnych potraw: schabowego, burgerów, ryby w panierce, a nawet zwykłych kanapek. W sezonie na młodą kapustę nie może jej zabraknąć na stole! Najlepiej podawać ją od razu po przygotowaniu, aby witaminy w niej zawarte nie zdążyły się utlenić.
Składniki na prostą surówkę z młodej kapusty:
- pół główki młodej kapusty
- 4 młode marchewki
- niewielka cebula czerwona
- 2 ogórki gruntowe
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
Przygotowanie
Kapustę drobno szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, ogórki w półplasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski. Dodajemy sok z cytryny, oliwę i sól. Całość mieszamy dokładnie. Surówkę podajemy od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na surówki z młodej kapusty:
Szybka surówka z młodej kapusty i rzodkiewki
Surówka z kapusty w kilka minut – na grilla
Zielona surówka z młodej kapusty
Szybka surówka z kapusty i kukurydzy
Pyszna surówka z młodej kapusty
Zostaw odpowiedź