Przepis na smaczny, lekki bigos z młodej kapusty z koperkiem i papryką.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- ok 300 g piersi z kurczaka lub innego mięsa
- 1-2 pętka kiełbasy
- 2 marchewki
- 2 różnokolorowe papryki (u mnie kawałek czerwonej, zielonej i żółtej)
- pęczek koperku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o dość grubych oczkach. W dużym garnku umieszczamy kapustę z marchewką i wlewamy wodę do połowy jej wysokości. Solimy. Kapustę gotujemy około 15-20 minut. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę smażymy. Mięso dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym gazie, posypujemy posiekanym koperkiem, ew. doprawiamy.
myślałam, że bigos to tylko z kiszonej kapusty 😉 ale przyznaję, że Twój wygląda pięknie, u mnie (tylko z kiszonej robię) zawsze wychodzi jak brejka w stylu http://zszywka.pl/p/przepis-na-pyszny-bigosjednym-z-naj-11723330.html 😉 i nigdy papryki nie dodawałam, a ona zdecydowanie poprawia wygląd bigosu 🙂 dzięki za pomysł, poeksperymentuję wg Twojego przepisu Oliwio 🙂