Bigos z młodej kapusty z papryką

Przepis na smaczny, lekki bigos z młodej kapusty z koperkiem i papryką.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • ok 300 g piersi z kurczaka lub innego mięsa
  • 1-2 pętka kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 2 różnokolorowe papryki (u mnie kawałek czerwonej, zielonej i żółtej)
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o dość grubych oczkach. W dużym garnku umieszczamy kapustę z marchewką i wlewamy wodę do połowy jej wysokości. Solimy. Kapustę gotujemy około 15-20 minut. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilę smażymy. Mięso dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut na małym gazie, posypujemy posiekanym koperkiem, ew. doprawiamy.

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

7 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago